Sense of Wellness

 

 

         

Keuzemenu:

  • Beauty&Health
  • Eten&Drinken
  • Fashion
  • Fitness&Sport
  • Spa&Wellness
  • Hotels
  • Reizen
  • Living
  • Wellness-ABC
  • Abonnementen
  • Nieuwsbrief
  • Partners
  • Vacatures
  • Shop
  • Contact
  • Media-gegevens
  • Prijsvragen
  •  

  • Wellness Weer
  •  

    Lyon

    De mooie oude straten van Lyon 

    De meeste Nederlanders zoeven er 's zomers alleen maar langs. Geen tijd voor schoonheid, snel naar je gedroomde vakantieplekje. Maar gun je de tijd voor een verrassende ontdekking. Nog beter, ga eens een weekendje naar Lyon.

    Veel van zijn charme ontleent Lyon aan zijn oude wijken. Historie en de architectuur ontdek je er dank zij de doorsteken, de zogenaamde traboules, van het Vieux Lyon en het Croix Rousse. Die volgen is een echte ontdekkingstocht!

    Het Vieux Lyon is een oude wijk van vierentwintig hectare. Het was het eerste beschermde gebied in Frankrijk en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

    Traboules
    Tussen place Saint Paul en het plein voor de kathedraal Saint Jean volg je kleine, kronkelige straatjes met keien. Soms ga je door een passage die een of meer straten met elkaar verbindt. Dat zijn die traboules. Het woord traboules komt van het Latijnse “trans ambular”, wat betekent “passeren door”. Ze zijn kenmerkend voor Lyon en nauw verbonden met de historie van de stad.
    De doorsteken zorgden ervoor dat de inwoners minder ver hoefden te lopen van het ene gebouwenblok naar het andere. Het Vieux Lyon telt er liefst 230.

    Ontdekkingstocht
    In de wijk Saint Jean blijf je stilstaan tussen 27, rue Saint Jean en 6, rue des Trois Maries. Hier zijn twee galerijbinnenplaatsen uit de zestiende eeuw. Tussen 54, rue Saint Jean en 27, rue du Bœuf is de langste doorsteek uit de wijk. Die gaat langs vier binnenplaatsen en vier gebouwen. Tussen nr. 2, place du Gouvernement en nr. 10, quai Romain Rolland gaat de doorsteek naar een hoge binnenplaats langs enkele gotische versieringen. Zo zijn er voor de wandelaar veel mooie verrassingen.

    Overigens moet je er rekening mee houden dat nogal wat van die doorsteken gesloten zijn voor publiek. Het gaat dan meestal om privéwegen die tot in de gebouwen leiden. Vaak kun je de elektrische deur openen door op een knopje te drukken. Je kunt dan je ontdekkingstocht voortzetten. Maar doe dit wel met de nodige discretie.

    Drie Musketiers
    Wat kun je nog meer ondernemen in en om Lyon? Wereldfaam heeft het Parc de la Tête d’Or. Het is een "Engelse tuin" en een bijzondere plaats om in de herfst een wandeling te maken, wanneer de 8500 bomen okergeel en rood kleuren. Er staan zeven monumentale poorten en je vindt er onder meer een botanische en zoölogische tuin - de grootste van Frankrijk - en een enorm grote rozentuin die bestaat uit 30.000 planten.

    Een aanrader is de middeleeuwse burcht Perouges. Er wonen zo’n honderd mensen in het gebouw dat nog geheel zijn oude stijl bewaart. De huizen, de kerk, de uitkijktoren (prachtig panorama!) en niet te vergeten de bakkerij waar geurende Galettes (een soort pannenkoek in de vorm van een pizza) vers worden gebakken, zul je als heel bijzondere attracties ervaren. Aan te raden is een bezoek aan Perouges in de ochtend te plannen. Het plaatsje waar jaarlijks vele films worden opgenomen (ondermeer De Drie Musketiers) en waar uitbundig getrouwd wordt, is bijzonder populair onder toeristen. Voor de vrouwelijke bezoekers nog dit advies: laat de hoge hakje thuis, het is er niet makkelijk lopen op die kinderhoofdjes.

    Bocuse
    Wil je je groots verwennen dan kun je tijdens je bezoek aan Lyon gaan eten bij Bocuse, één van de grootste gastronomen van de 20e eeuw. De internationaal gerenommeerde Franse kok werd door de Michelingids tot ‘kok van de eeuw’ benoemd. Het kost wel wat, want je eet er vanaf €195,00 per persoon.

    Salade Lyonnaise
    Eenvoudiger kan natuurlijk alom in en rond de stad. Je kunt neerstrijken voor een lunch in een typische bouchon. Op het menu staan: metworst met een aperitief, een salade lyonnaise (groene salade met croutons, spekjes en gepocheerd ei) en vervolgens een balletje van snoekgehakt of tablier de sapeur (runderpens gemarineerd in witte wijn).

    Hotel boeken ?

           
           
    Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het Sense of Wellness nieuws - bovendien ontvangt iedere 50e aanmelding een leuke prijs