Sense of Wellness

 

 

         

Keuzemenu:

 • Beauty&Health
 • Eten&Drinken
 • Fashion
 • Fitness&Sport
 • Spa&Wellness
 • Hotels
 • Reizen
 • Living
 • Wellness-ABC
 • Abonnementen
 • Nieuwsbrief
 • Partners
 • Vacatures
 • Shop
 • Contact
 • Media-gegevens
 • Prijsvragen
 •  

 • Wellness Weer
 •  

  Grillen

  Grillen zal de oudste kooktechniek zijn die er bestaat. Onze voorouders maakten al een open vuur waarboven ze hun vlees of vis grilden; de beginselen van het grillen dus.

  Omdat dit één van de eerste kooktechnieken is, is grillen bekend over de hele wereld. Ieder op zijn eigen manier maar gegrild wordt overal! Logisch ook, want rauwe producten zijn niet altijd eetbaar en hebben een vorm van verhitting nodig. Zeker in Afrikaanse landen wordt heel veel boven open vuur bereid maar ook in Midden-Amerika is een open vuur nog steeds veel gebruikt. Denk eens aan de tortilla’s, deze worden heel kort boven een open vuur gebakken. Snel en effectief dus.

  Gegrilde gerechten worden bereid boven directe hitte. Dat kan gloeiende houtskool in de barbecue zijn, maar ook de directe hitte van een grill in de oven of een grillpan of grillplaat op het fornuis. Niet alleen vlees kan worden gegrild, ook vis, gevogelte en groenten van de grill krijgen een heel eigen smaak en aroma. Grillen heeft nog een bijkomend voordeel dat de grillstreepjes er altijd zo mooi en aantrekkelijk uitzien en dat de bereidingsmethode calorie-arm is. Voeg zout trouwens altijd pas na het grillen toe. Zout ontrekt namelijk vocht aan een gerecht waardoor het droog en taai wordt. Bovendien krijgt het dan ook geen mooi korstje.

  Grillen op de barbecue

  In principe is de barbecue ook grillen want het product wordt bereid boven directe hitte. Als je een houtskoolbarbecue gebruikt, steek deze dan minimaal een half uur vooraf aan zodat ie goed kan opwarmen. Een gasbarbecue heeft 10 minuten om op temperatuur te komen. Het principe van beide barbecues is hetzelfde. Wrijf het rooster van de barbecue in met een beetje olie zodat de producten niet aan het rooster vastplakken.

  Leg producten die snel gaar zijn dichter bij het vuur en producten die langer nodig hebben of sneller uit elkaar vallen verder van het vuur af, dus op een hoger rooster. Vis heeft nogal eens de neiging om uit elkaar te vallen, gebruik bij voorkeur stevige vissoorten en leg ze eventueel op een stukje aluminiumfolie op het rooster. Keer het vlees en de vis regelmatig zodat het gelijkmatig kan garen.

  Groenten hoeft niet zo vaak gedraaid te worden en is relatief snel klaar. Denk bijvoorbeeld ook eens aan gehalveerde witlof op de barbecue, dikke plakken venkel of ringen paprika. Door de grillsmaak zijn ze al zo lekker dat een sausje niet meer nodig is. Vlees kan vooraf gemarineerd worden maar dit hoeft natuurlijk niet. Kook grote aardappelen vooraf bijna gaar en leg ze, verpakt in aluminiumfolie, op de barbecue om na te garen. Opengesneden met een kloddertje zure room een ware delicatesse!

  Grillen in de grillpan

  Als het weer niet meewerkt en er niet gegrild kan worden op de barbecue buiten dan is binnenshuis grillen heel gemakkelijk met een speciale grillpan of een grillplaat die op het fornuis wordt verwarmd. Deze pannen en platen hebben ribbels waardoor de zo herkenbare grillstrepen mooi tot hun recht komen.

  Bestrijk de pan of plaat vooraf nooit met olie, maar bestrijk het te grillen product dun met olie om aanbakken te voorkomen. Als de grillpan of grillplaat met olie wordt ingevet loopt dit namelijk tussen de ribbels en kan de olie gaan verbranden en roken en dat komt de smaak van het product niet ten goede. Met de grillpan of grillplaat kun je bijvoorbeeld plakken courgette en aubergine grillen om deze door een salade te verwerken.

  Grillen in de oven

  De meeste moderne ovens zijn uitgerust met een grillelement boven in de oven en een daarbijbehorend draaispit. Onder het grillelement kan vlees, vis, gevogelte en groente worden bereid, maar ook kun je plakken brood onder het grillelement roosteren. Het draaispit wordt voornamelijk voor grote stukken vlees of bijvoorbeeld hele kippen gebruikt. Zo’n ovengrill is trouwens ook uitermate geschikt om kaas te gratineren. Nadeel; in een ovengrill krijgt het gerecht geen mooi grillstrepen.

  Heerlijke oliën

  In plaats van het product alleen met olie in te strijken kun je zelf heel snel en makkelijk allerlei heerlijke oliemengsels maken. Pers een teentje knoflook uit en meng dit met de olie. Voeg eventueel fijngesneden tijm, rozemarijn of oregano toe en je hebt een geurende Provençaalse olie die je te grillen product een heerlijke smaak geeft.

  Een Oosters tintje maak je door olie te mengen met sesamolie, fijngesneden pepers, fijngesneden gember, gekneuse citroengras en wat knoflook. Verwarm dit kort, haal de citroengras eruit en bestrijk het product, bijvoorbeeld grote garnalen, met deze Oosterse olie. Toch liever een Mediterraans tintje? Pureer olie, gedroogde tomaatjes, olijven en kappertjes en bestrijk hiermee bijvoorbeeld plakken aubergine en courgette.

   

  Hotel boeken ?

         
  Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het Sense of Wellness nieuws - bovendien ontvangt iedere 50e aanmelding een leuke prijs