Sense of Wellness

 

 

         

Keuzemenu:

 • Beauty&Health
 • Eten&Drinken
 • Fashion
 • Fitness&Sport
 • Spa&Wellness
 • Hotels
 • Reizen
 • Living
 • Wellness-ABC
 • Abonnementen
 • Nieuwsbrief
 • Partners
 • Vacatures
 • Shop
 • Contact
 • Media-gegevens
 • Prijsvragen
 •  

 • Wellness Weer
 •  

  Is de BH wel je beste maatje

  Een van de meest vrouwelijke kledingstukken is wel de BH. Een onafscheidelijke metgezel van de vrouw, die haar doen en laten op de voet volgt, met haar meegroeit en ervoor zorgt dat ze zich op en top vrouw voelt. Hoewel de Nederlandse vrouw een duidelijke mening heeft over BH’s en jaarlijks zo’n 3 exemplaren aanschaft, gebeurt het nog vaak dat zij voor één bepaalde maat de winkel inkomt en met een andere maat naar buiten gaat. Door de groei in modellen, nieuwe materialen en toenemende aantal functies van een BH, is het steeds belangrijker dat dit kledingstuk met zorg wordt gekozen. Dat is de reden dat de lingerie­branche alle vrouwen uitnodigt voor een infor­matieve ‘BH cursus’. Daarmee wil men bereiken dat er vanaf dat moment geen vrouw meer rondloopt die een verkeerde BH draagt.

  Meten is weten

  Het wordt serieus passen en meten met vooral advies over het verschil in pasvorm, de meest optimale ondersteuning, de prettigste materialen en natuurlijk ook over hoe een BH het langste mooi blijft.  

  Niet alleen de maat is belangrijk bij het maken van een BH-keuze, ook de borstvorm speelt een grote rol. Geen twee vrouwen zijn gelijk en naarmate de leeftijd vordert, het gewicht schommelingen vertoont en de sportactiviteiten al dan niet toenemen, verandert ook de borstmaat. De ene vrouw heeft meer ondersteuning aan de zijkant van de borsten nodig, de ander juist weer aan de onderkant. Dus cupmaat en omvang moeten heel secuur op elkaar worden afgestemd. Neem daar nog de functie van een BH bij – omdat een sport-BH nu eenmaal iets anders moet doen dan een push-up – en het nut van een ‘cursus’ wordt direct duidelijk.

  Historisch inkijkje

  De boezem van de vrouw heeft in de loop der eeuwen vele vormen moeten aannemen. Borsten werden compleet platgedrukt en verborgen of juist adembenemend in hun maximale proporties geëxposeerd. De korsethistorie kreeg begin vorige eeuw een belangrijke wending toen deze in de 1e wereldoorlog werden verboden. Het staal van de beugels en baleinen was nodig voor oorlogsvoering. Echter vanaf 1913, toen de eerste geïmproviseerde ‘brassière' officieel werd gepatenteerd, kregen de borsten uiteindelijk weer alle vrijheid en zeggenschap. Sindsdien heeft de industrie het fenomeen bustehouder ten volle ontwikkeld en is het een spraakmakend en in het oog springend kledingstuk geworden; tegenwoordig per seizoen verkrijgbaar in tientallen verschillende maten en modellen.  

  10 tips om de juiste beha te kiezen

  De ‘BH cursus’ bestaat uit 10 basistips om de juiste BH te kiezen. Met daarnaast uiteraard een persoonlijk advies voor het beste maat en model. Zodat vanaf dat moment het dragen van een BH weer een feest wordt.

  Maak van je BH je beste maatje! 10 tips om de juiste BH te kiezen.

  Waarom is elke BH anders?

  Als je in de spiegel kijkt, wil je trots zijn op jezelf. Je hebt een mooi décolleté en dat wil je natuurlijk zo houden. Nu heeft geen enkele vrouw hetzelfde figuur, dus ook elke BH is anders. Een goede BH moet passen en bij jou passen. Hij biedt je borsten bescherming, geeft steun en moet vooral lekker zitten. Bovendien moet hij geschikt zijn voor het leven dat je leidt en passen bij de activiteiten die je onderneemt. Jouw BH kan dus nooit standaard zijn.

  Meten is weten !

  De maat van een BH kan per model en pasvorm iets verschillen. Begin bij het kiezen dan ook altijd bij het beste begin: het meten van je maat. Want die is niet altijd hetzelfde. Je bent meer gaan sporten, je raakt zwanger en je wordt steeds een jaartje ouder.

  Elke BH-maat bestaat uit een cijfer en een getal. Het cijfer staat voor de onderwijdte (de lichaamsomtrek net onder de borsten). De bovenwijdte (de lichaamsomvang gemeten over het volste deel van de borsten) bepaalt de cupgrootte. Is het verschil tussen deze twee 12 tot 14 cm, dan spreken we van een A cup. Bij een B cup is het verschil 14–16 cm, bij 16-18 cm verschil is de cup C en bij 18-20 cm is het D. In elke lingeriespeciaalzaak kan men het nog eens precies nameten.

  Passen… nooit overslaan !

  Heb je de juiste maat te pakken? Kijk dan vervolgens naar de pasvorm van een BH, want dat kan per model verschillen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste BH kiest, is het belangrijk om te passen. Neem er de tijd voor. Hij mag niet te strak zitten of in de huid snijden, niet rimpelen of juist wijken. Een goede BH voel je niet en zie je niet. Voelt een BH te strak of te wijd, probeer dan een andere ondermaat. Zijn de cups niet goed gevuld of gaan ze uitpuilen, neem dan een andere cupmaat. Kijk ook eens extra naar de bandjes en de sluiting, dat deze goed aansluiten. Vaak kun je ze verstellen.

  Pushen of juist niet

  Twee aan elkaar geknoopte zakdoekjes, die vormden 90 jaar geleden de eerste officiële BH.  Vandaag de dag kunnen we een keus maken uit BH’s met en zonder beugels, met en zonder voorgevormde of voorgevulde cups, en zelfs voor BH’s die kunnen zorgen voor 1 of 2 maatjes meer. Dankzij de push-up hebben we weer meer oog gekregen voor ons décolleté. Wil jij je borsten extra accentueren, doe dat dan niet met een te kleine BH. Bij de meeste push-up BH’s kun je, heel handig, je decolleté meer, of minder prononceren met losse pads of een click systeem. 

  Onzichtbaar raffinement

  Het overgrote deel van de BH’s heeft een beugel die dient om de cup mooi in vorm te houden en de borsten steun te geven aan de onderzijde. Deze beugels worden vaak onzichtbaar in de BH verwerkt. Tegenwoordig zijn ze er niet alleen in metaal, maar ook in soepele, meebuigende kunststof, zodat je ze nog minder voelt. Minstens zo geraffineerd zijn de BH-bandjes, soms van onzichtbare siliconen, die op verschillende manieren te dragen zijn. Je kunt ze ook vaak loshalen, zodat je BH feestelijk strapless wordt.

  Een maatje meer, een maatje minder

  Kleine borsten vragen om een ander soort BH dan grote. De kleine boezem voelt zich thuis in zachte, soepele en naadloze cups. Een push-up kan daarbij zorgen voor een ‘maatje ‘meer’. Voor grotere borsten is een steungevende BH onontbeerlijk. Die steun wordt gegeven door de stof van de BH, door de volle vorm van de cup en door de zij- en rugband en de schouderbandjes. Die moeten breed en zacht zijn en goed aansluiten. Wil je liever  een maatje kleiner lijken? Kijk dan eens naar een ‘minimizer’ die de borst met een maatje verkleint.

  Voor elk moment en elke stemming een bijzondere BH

  Je gaat een avond op chique, je wilt een uurtje lekker trainen in de sportschool, je hebt een zakelijke bespreking, je hebt een heftige date, of je wilt gewoon even helemaal niets. Je gaat niet rennen in een mooi kanten setje, net zomin als je feestelijk uitgaat in een sport-BH met kruisbanden op de rug. Er is een goede BH voor elk moment. Meestal komt je BH niet boven je kleding tevoorschijn, maar soms ook wel. Denk maar eens aan strakke truitjes of transparante blouses. Daarbij kunnen je BH en je décolleté sierlijke blikvangers zijn. Dus de vorm, de afwerking en ook de kleur van je BH zijn heel belangrijk.  

  BH’s – anders dan normaal

  Er zijn specifieke situaties of momenten in je leven dat borsten extra verzorging of correctie nodig hebben. Zo zijn er speciale meegroei BH’s voor als je zwanger bent en daarna makkelijk je kindje wilt voeden. En vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan, kunnen kiezen uit prachtige prothese BH’s die een heel vrouwelijk gevoel geven.

  Katoen, kant en zijde

  Aan welke stof geef je de voorkeur? Katoen is een fijn, luchtig materiaal dat veel in basics en sportief ondergoed wordt gebruikt. Bij luxere lingerie ontdekken we vooral Microvezel; dit is een zachte polyamide, heel licht, slijtvast en ademend als katoen. Elasthan wordt vaak aan lingerie toegevoegd om het rekbaar te maken. Hiermee kan worden getoverd, want zelfs de fijnste kant en tules zijn tegenwoordig rekbaar en zitten als een tweede huid.

  Wat mooi is, moet mooi blijven

  Lingerie hou je het langste mooi, door het niet langer dan 2 dagen te dragen. Was een BH  voorzichtig met een zacht wasmiddel. Dat houdt je BH en dus je borsten beter in vorm. Kijk altijd op het etiket naar de wasvoorschriften. Wassen kan op de hand maar mag ook in de machine, in een lingeriewaszakje. Vraag daar eens naar bij de lingeriespeciaalzaak.

                     

   

  Hotel boeken ?

         
         
  Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het Sense of Wellness nieuws - bovendien ontvangt iedere 50e aanmelding een leuke prijs